Inteligentny team building Archive

Analiza wody cz. 4

Analizę całkowitą wody, tj. rozkład na obydwa składniki wolne: wodór i tlen osiągnąć możemy, stosując prąd elektryczny lub bardzo wysoką temperaturę. Rozkład wody za pomocą prądu elektrycznego, tak zwana elektroliza wody, jest właściwie elektrolizą kwasu siarkowego lub wodorotlenku alkalicznego w roztworze wodnym. Do elektrolizy kwasu siarkowego stosujemy elektrody platynowe lub ołowiane, prąd co najmniej 3 […]

Inteligentny team building

Analiza wody cz. 6

Sam fakt rozkładu wody w temperaturze, zbliżonej do temperatury syntezy jej, Deville udowodnił w ten sposób, że nie pozwalał na ochłodzenie się mieszaniny gazów, lecz w wysokiej temperaturze rozkładu oddzielał wodór od tlenu za pomocą dyfuzji. Z dwóch gazów wodór, jako 16 razy lżejszy od tlenu, przenika przez porowatą niepolewaną porcelanę szybciej, (prędkość dyfuzji gazów […]

Inteligentny team building

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 6

Korzystamy z tego w bardzo ważnej sprawie oznaczenia ciężaru cząsteczkowego. Ale prawo ciśnienia osmotycznego Pfefiera, prawo Raoulta dotyczą tylko rozcieńczonych roztworów i to tych, które nie przewodzą prądu elektrycznego, jak np. roztwór cukru, natomiast roztwory, będące przewodnikami elektryczności, a takimi są kwasy, zasady, sole, dają znaczne odchylenia. Tak dla roztworu chlorku sodowego otrzymujemy 35 stopni […]

Inteligentny team building

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 1

Woda zachowuje się wobec innych substancji bardzo rozmaicie; z jednymi łączy się w bardzo liczne kombinacje, z innymi tworzy ściśle określone trwałe związki, raz oddziaływa fizycznie, to znowu wywołuje przemianę chemiczną. Liczne substancje przyciągają wodę mechanicznie, woda przylega do ich powierzchni, wsiąka w nie, ulega wchłonieniu – absorpcji. Piasek, glina, gleba nasiąka wodą tak, jak […]

Inteligentny team building

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 9

Nawet w niskiej, np. pokojowej temperaturze wodziany ubożeją powoli w wodę; gdy prężność zawartej w nich wody przekracza prężność pary atmosferycznej, mówimy, że kryształy wietrzeją, wtedy tracą one barwę, przezroczystość. Nie od rzeczy będzie uczynić krótką wzmiankę o wodzianach pierwiastków; dla przykładu przytoczymy wodzian chloru Cb, 8H2O, wodzian bromu Brs, IOH2O, obydwa powstają w niskiej […]

Inteligentny team building

Woda jako czynnik geologiczny cz. 5

Inne utwory buduje znowu fala wodna od strony morza: wyrzuca ona na brzegi piasek, z nasypów tego piasku powstają wydmy (diuny), które się posuwają od morza w głąb lądu. Rola wody w powstawaniu skał warstwowych, zwanych osadami chemicznymi, jak np. soli kamiennej, gipsu, wyjaśnia się sama przez się z nauki o roztworach wodnych, gdyż woda […]

Inteligentny team building

Woda jako czynnik geologiczny cz. 2

Woda, która przenika w głąb ziemi, po przejściu przez warstwy przepuszczalne, np. piasek, natrafia wreszcie na warstwy ścisłe, nieprzenikliwe, np. glinę, tam gromadzi się i tworzy źródło. Źródło może samo torować sobie drogę na powierzchnię ziemi, wtedy wody jego są w ruchu ciągłym, dają często początek rzece. Jeżeli woda źródła sama nie może przebić wierzchnich […]

Inteligentny team building

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 3

W praktyce stosunek substancji rozpuszczonej do rozpuszczalnika podają w procentach, tzn. ilość gramów substancji, rozpuszczonej w 100 gr wody. Roztwór, który zawiera największą ilość substancji, jaką może rozpuścić pewne kwantum wody, nazywają „nasyconym”. Rozpuszczalność substancji oznacza, ile gr substancji rozpuszcza się w 100 gr wody. Ona zależy od temperatury i najczęściej dla substancji stałych wzrasta […]

Inteligentny team building

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 7

Wodziany. Z nasyconego na gorąco roztworu po ostudzeniu wydziela się rozpuszczona substancja w stanie stałym, często w postaci kryształów, które nie zawsze ale nierzadko zawierają wodę „krystalizacyjną”. Okazuje się, że na mol substancji bezwodnej przypada stale określona masa wody, odpowiadająca molowi wody lub jego wielokrotności tj. 18 gr. Tak w sodzie „krystalicznej” mamy na cząsteczkę […]

Inteligentny team building

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 2

Trzeba podkreślić jeszcze, że zwilżaniu węgla towarzyszy wywiązywanie się ciepła: około 7 kalorii gramowych na 1 gr; sproszkowana glinka, zwilżona wodą, daje 2,5 kalorii. To ciepło, wywiązujące się przy zwilżaniu, każe dopatrywać się przejścia wody ze stanu gazowego czy ciekłego w jakiś odmienny stan fizyczno-chemiczny. Swoisty stan tego rodzaju okazuje woda w układach z najprzeróżniejszymi […]

Inteligentny team building

Inteligentny team building