sushi na wynos ochota Archive

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 1

Woda zachowuje się wobec innych substancji bardzo rozmaicie; z jednymi łączy się w bardzo liczne kombinacje, z innymi tworzy ściśle określone trwałe związki, raz oddziaływa fizycznie, to znowu wywołuje przemianę chemiczną. Liczne substancje przyciągają wodę mechanicznie, woda przylega do ich powierzchni, wsiąka w nie, ulega wchłonieniu – absorpcji. Piasek, glina, gleba nasiąka wodą tak, jak […]

sushi na wynos ochota

Analiza wody cz. 2

Po metalach alkalicznych najenergiczniej reagują z wodą wapniowce. Taki wapń rozkłada wodę jeszcze w zwykłej temperaturze, bliski mu magnez wydziela wodór z wody w temperaturze jej wrzenia, przyczyna niewydatnego reagowania magnezu w zwykłej temperaturze tak samo, jak drugiego lekkiego metalu – glinu tkwi w tym, iż powstające tlenki tych metali, mało albo prawie wcale nierozpuszczalne […]

sushi na wynos ochota

Analiza wody cz. 6

Sam fakt rozkładu wody w temperaturze, zbliżonej do temperatury syntezy jej, Deville udowodnił w ten sposób, że nie pozwalał na ochłodzenie się mieszaniny gazów, lecz w wysokiej temperaturze rozkładu oddzielał wodór od tlenu za pomocą dyfuzji. Z dwóch gazów wodór, jako 16 razy lżejszy od tlenu, przenika przez porowatą niepolewaną porcelanę szybciej, (prędkość dyfuzji gazów […]

sushi na wynos ochota

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 7

Wodziany. Z nasyconego na gorąco roztworu po ostudzeniu wydziela się rozpuszczona substancja w stanie stałym, często w postaci kryształów, które nie zawsze ale nierzadko zawierają wodę „krystalizacyjną”. Okazuje się, że na mol substancji bezwodnej przypada stale określona masa wody, odpowiadająca molowi wody lub jego wielokrotności tj. 18 gr. Tak w sodzie „krystalicznej” mamy na cząsteczkę […]

sushi na wynos ochota

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 10

Ciepła tego wystarcza, aby przy mieszaniu tlenku wapnia z lodem podnieść temperaturę do 100°. Wytworzony związek – wodorotlenek wapnia dysocjuje się dopiero w 4.50°; wodorotlenki metali alkalicznych, jak NaOH, KOH nie wydzielają wody nawet w bardzo wysokiej temperaturze, kiedy się ulatniają. Przypomnieć godzi się, że te właśnie wodorotlenki należą do mocnych zasad. Podobnie, jak tlenki […]

sushi na wynos ochota

Analiza wody cz. 5

W elektrolizie rozcieńczonego ługu sodowego czy potasowego stosujemy elektrody żelazne, prąd 12 voltowy. W tym przypadku mamy w roztworze; KOH à K + OH; pod wpływem prądu K wz. Na dąży do katody, oddaje jej swój ładunek elektryczności, przechodzi w stan metalowy i rozkłada wodę; wodoro-tlen po oddaniu ładunku swego anodzie wobec niemożności istnienia samodzielnego […]

sushi na wynos ochota

Woda jako czynnik geologiczny cz. 4

W dotychczasowym zarysie działalności wód uwzględniliśmy jej skutek niszczący, destrukcyjny. Zaznaczyć należy od razu, ze mszcząc skałę w jednym terenie, z materiału skruszonego woda buduje nowe utwory w danym miejscu. Rzeka, wypływająca ze szczytu góry, pozostawia u jej podnóża większe masy skalne różnych wymiarów, tworząc rumowisko. Z odłamków skalnych, które woda bieżąca znosi dalej, powstają […]

sushi na wynos ochota

Woda jako czynnik geologiczny cz. 1

We wstępie omówiliśmy występowanie wody w przyrodzie, zasoby jej; tutaj scharakteryzować zamierzamy jej rolę w przeobrażeniu ziemi, ściślej skorupy ziemskiej. Zaczniemy od wody atmosferycznej. Woda z opadów atmosferycznych dostaje się na powierzchnię ziemi np. w postaci deszczu; część jej spływa po powierzchni w strumieniu, potoku, część wsiąka w głąb ziemi, wreszcie trzecia część i ostatnia […]

sushi na wynos ochota

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 6

Korzystamy z tego w bardzo ważnej sprawie oznaczenia ciężaru cząsteczkowego. Ale prawo ciśnienia osmotycznego Pfefiera, prawo Raoulta dotyczą tylko rozcieńczonych roztworów i to tych, które nie przewodzą prądu elektrycznego, jak np. roztwór cukru, natomiast roztwory, będące przewodnikami elektryczności, a takimi są kwasy, zasady, sole, dają znaczne odchylenia. Tak dla roztworu chlorku sodowego otrzymujemy 35 stopni […]

sushi na wynos ochota

Woda w reakcjach fizyczno-chemicznych cz. 4

Jeżeli wśród substancji stałych mamy nieliczne przypadki, kiedy rozpuszczalność ich maleje ze wzrostem temperatury, a zwykle z podwyższeniem ostatniej pierwsza wzrasta, dla gazów z reguły, nie znoszącej wyjątków, rozpuszczalność maleje ze wzrostem temperatury. Stan substancji rozpuszczonej w wodzie, jak powiedzieliśmy, przypomina stan gazowy. Oazy mieszają się samorzutnie wbrew ciężkości, zjawisko to nazywamy dyfuzja, wyjaśnienie jego […]

sushi na wynos ochota

sushi na wynos ochota